Pēc vasaras brīvdienām jāveic ūdensapgādes tīklu skalošana
25. Augusts, 2023Veselības inspekcija aicina kārtīgi notecināt ūdeni pēc ilgstošas prombūtnes. Lai novērstu potenciālo saslimstības risku ar legionelozi un mazinātu ūdens kvalitātes samazināšanos, piemēram, pasliktināta garša, smarža, duļķainība, ir ļoti svarīgi pārbaudīt izglītības iestāžu, sporta centru, dienestu viesnīcu un bērnudārzu iekšējos ūdensapgādes tīklus un veikt to skalošanu.
Atsākot lietot ūdeni pēc ilgstošas prombūtnes, nepieciešams kārtīgi notecināt gan auksto, gan karsto ūdeni, tā, lai aukstais ir spirdzinoši vēss, savukārt karstais izteikti karsts. Veselības inspekcija vērš uzmanību, ka ūdeni būtiski tecināt tā, lai ūdenim tekot, neveidojas aerosols, tāpēc iesākumā ūdens krāns atverams nedaudz un ūdenim ļauj tecēt lēnā plūsmā. Pēc tam ūdens plūsmu pakāpeniski, desmit minūšu (10min) laikā, palielina līdz krāns atvērts pilnībā.
Veselības inspekcija sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru izstrādājusi legionella baktēriju profilakses rekomendācijas un ieteikumus izglītības iestādēm, ūdens apgādes sistēmu lietošanas atsākšanai pēc brīvlaika. Īpaši tiek uzsvērta sastāvējušos ūdens izvadīšana no aukstā un karstā ūdens apgādes sistēmām.
Būtiski izprast, ka legionella baktērijas īpaši vairojas ūdensapgādes sistēmās, ja ūdens temperatūra ir robežās no +20℃ līdz +45℃ un organisko vielu jeb bioloģiskā aplikuma un nosēdumu klātbūtnē.
Plašāka informācija par legionelozes profilakses ieteikumiem “Kas jāzina iedzīvotājiem un māju apsaimniekotājiem, kā arī rekomendācijas izglītības iestādēm Veselības inspekcijas mājas lapā Legionelozes profilakse.
Tā kā legionella baktērijas dzīvo dabas ūdeņos, tās pilnībā iznīcināt ūdensapgādes sistēmā praktiski nav iespējams, bet var novērst to pārmērīgu savairošanos. Bioplēves veidošanās novēršanas un samazināšanas pasākumi ūdensapgādes sistēmās ir ļoti būtiski legionella baktēriju ierobežošanai, tomēr tehniski vienkāršākais paņēmiens ir pastāvīgi augstas karstā ūdens temperatūras uzturēšana sistēmā.
Informāciju avots: Veselības inspekcija