No virtuves krāna vai pudeles – kurš ūdens labāks? Testējam laboratorijā

20. Novembris, 2020

Portāla “DELFI” žurnāliste, Andra Čudare, veic pētījumu un testē ūdens paraugus, lai izprastu ūdens analīzēs fiksētos rezultātus. Andra pēta ūdens testēšanu no ūdens paraugu noņemšanas brīža līdz par analīžu rezultātu saņemšanai.

 

Teorētiski krāna ūdens būtu jāceļ teju debesīs, jo gandrīz visur Latvijā to iegūst no pazemes ūdens resursiem un bieži vien jau pirms nonākšanas attīrīšanas jeb sagatavošanas iekārtās tas ir piemērots lietošanai. “Tajā brīdī, kad tu kādam maksā par ūdeni, kāds atbild par tā kvalitāti,” toreiz atklāja Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens pētniecības un vides biotehnoloģiju laboratorijas vadošais pētnieks Sandis Dejus. It kā loģiski, tomēr gribas pārbaudīt, kā tur īsti ir. Tādēļ izvēlējos laboratoriski pārbaudīt krāna ūdeni “Delfi” birojā un avota ūdeni no lielās pudeles, kas uzstādīta virtuvē. Lai būtu interesantāk, sagādāju arī populāru veikalā nopērkamu minerālūdeni un devos uz iecienītu rīdzinieku ūdens ņemšanas vietu Imantā.

Ūdens ķīmiskās un mikrobioloģiskās analīzes izvēlējos veikt E. Gulbja laboratorijā, viena parauga analīzes maksā 47 eiro. Sāku ar telefona zvanu, un likās, ka klausulē saklausu tādu kā atvieglojumu, ka beidzot kāds grib runāt nevis par Covid-19 analīzēm, bet kaut ko citu. Noskaidroju, ka jebkurā filiālē var saņemt sterilu trauku mikrobioloģiskajām analīzēm, sacīts, darīts, devos uz tuvāko un tiku pie četriem trauciņiem.

Tā kā izvēlējos veikt arī ķīmiskās analīzes, pašai bija jāsarūpē arī 1–1,5 litru plastmasas ūdens pudele, kurā iepriekš bijis ūdens, saldinātu dzērienu pudeles izmantot nedrīkst. Kad visi trauki ķešā, var ķerties pie to piepildīšanas. Par katru paraugu jāaizpilda veidlapa, tajā jānorāda, no kurienes un cikos šis ūdens ņemts. Otrā pusē sīki un smalki aprakstīta kārtība, kā jāpaņem paraugi, tādēļ aicinu fotogrāfu iemūžināt notiekošo un deviņos no rīta ķeros pie darba, jo paraugi pēc iespējas ātrāk jānogādā laboratorijā, turklāt tie jānodod līdz pulksten 12.00……

 

 

Raksts pieejams šeit: